Att sitta på en idé –
från teori till praktik

Konceptuella möbler på länsmuseet Murberget, till 6 feb.

En stor satsning på möbelkonst har präglat Länsmuseet under vinterhalvåret. Nisse Strinning och Nisse Lindholm är två kända möbelskapare som gett namnet Nils möbler+ - en utställningsserie där verk av dem i olika perioder möter andra infallsvinklar på möbelkonst. Det nu öppnade fjärde tillägget handlar om något så för möbler ovanliga begreppet det konceptuella. Detta modernistiska begrepp har sin förankring i bildkonsten alltsedan 60-talet och därefter mycket präglat den konst som sökt nya vägar. Det elementära har inte varit ett traditionellt färdigt fysiskt verk, utan det är själva upphovstanken, hugskottet och idén som man vill visa på. Ofta har det skett genom foto, skisser, film och text, gestaltningar som ger en antydan eller ett hum om konstverkets syfte och innehåll. Det flyktiga och svårfångade i en idé, en konstnärlig vision och tanke, kanske inte alltid i praktiken går att gestalta som en målning eller skulptur, och lösningen har blivit olika former av hänsyftningar och indirekta visualiseringar.



Lars Edberg visar idéer på möjliga ”omöjliga” möbler


Möbler är något man tänker som praktiskt och ändamålsenligt, nästan raka motsatsen till det konceptuella. Kan man sitta på en idé? Bildligen är det nog många som gör det, men bokstavligen är det – förmodligen om inte säkert – omöjligt. Den nya utställningsdelen på museet visar sex unga formgivare, alla med anknytning till Västernorrland. Här presenteras arbeten och utkast där idén utanför ramarna är det viktiga, när det gäller material såväl som former och rumslig gestaltning. Att man kan luta böcker mot ett bokstöd utan att böckerna lutar förklarar Erika Janunger i en bokhylla som ser ut som en synvilla. Hon har också tillsammans med Fredrik Färg skapat en väggskärm i filt som liknar naturens organiska avgränsningar. Andra bokhyllor skräddarsydda för pocketböcker visar Lars Edberg exempel på, gjorde i olika trämaterial och som kan kombineras alltefter behov. Han demonstrerar också i foto förslag till annorlunda möbler som exempelvis en majestätisk fåtölj i betong och stearin. Designgruppen y2k, Ylva Sundin och Klara Persson, arbetar med ovanliga textilmaterial som kork och metall. Tre pallar där dynorna klätts i metallfolie av typen godispapper ser faktiskt ut som en idé att sätta sig på. Det kanske mest iögonfallande konceptuella inredningsobjektet är Kristoffer Sundins lampskärm som mekanobygge i trä. Det är ett både roande och oroande spretigt grenverk som för tankarna till skog och djungel, en lampa som skapar ett minst sagt oförutsägbart spel mellan olika ljus- och skuggmönster.



Kristoffer Sundins lampa, Erika Janungers och
Fredrik Färgs väggskärm, Janungers bokhylla och pallar av gruppen y2k


Den konceptuella infallsvinkeln vill naturligtvis utmana det invanda synsättet på möbler och inredningsmiljöer. Experimentellt inriktade möbelformgivare söker den lilla och nischade formen med begränsade upplagor och arbete efter beställningar, och hamnar då mycket nära den vanlige konstnärens verklighet. Peter Mäkelä gör mattor utifrån de mystiska cirklarna i sädesfält, som en kulturell bild att se på och kanske hänga upp på väggen men som samtidigt kan ge barnen en lekpark i vardagsrummet. Hans Angel Chair har stora vingar och vill lyfta från golvet. Skillnaden mellan konstverk och möbler i den här utställningen ligger enbart i den praktiska aspekten, att möbler trots allt måste ha någon form av nyttofunktion i vardagslivet. Men den konceptuella poängen gör att nyttan här snarare blir att betrakta som en nästan överraskande bonus.

Text och foto: Jan K Persson
2011-01-17